De IT-problemen van ING zijn niet te missen. Er is al veel over geschreven in alle kranten. Ik las zelfs in deze context de relatief nieuwe term IT-topman plotseling verschijnen.

Alsof de IT-topman de oorzaak zou zijn van de enorme uitdaging waar ING voor staat. Lijkt me sterk. De business van ING heeft een IT-landschap verworven dat het verdient. Ik voorzie overigens dat de term van ‘IT-topman’ in de komende jaren steeds vaker op zal duiken. Met het toenemende belang van IT en digitaal voor menig onderneming hoef je geen helderziende te zijn dat de IT-topman meer en meer in beeld gaat komen. In hoeverre is dat relevant voor een commissaris?

Arnoud Klerkx

Arnoud Klerkx

Om te beginnen heeft de raad van commissarissen natuurlijk een werkgeversrol. En ik raad elke RvC dan ook aan om op z’n minst de IT-topman toe te voegen aan het rijtje van functionarissen waar zij op z’n minst regelmatig contact mee heeft. Dat opent meteen een andere discussie die al een tijdje loopt. Moet de IT-topman in de directie of raad van bestuur van een onderneming? Laat ik eerst vertellen waar de IT-topman vooral niet moet zitten: een IT-topman moet niet aan de CFO rapporteren. Dat is nog een overblijfsel uit vervlogen tijden.

Toen IT-systemen vooral bedoeld waren voor de administratie. Dat IT toen onder de CFO viel, was niet zo onlogisch. Maar in deze tijd natuurlijk volstrekt achterhaald. IT is geen basis ondersteuning en louter een kostenpost meer. Nee, IT en zeker ook digitalisering zijn een drijvende kracht in het creëren van concurrentievoordeel en innovatie.

In bedrijven waar IT zo ongeveer de basis van het bestaan is, zou inderdaad de IT-topman in de board moeten zitten. Denk daarbij aan banken (computer met relaties), telecom (software defined netwerk met relaties), supermarkt (koelkast met relaties) en ongeveer elk bedrijf dat zwaar afhankelijk is van e-business. En daarmee wordt de IT-topman ook een rechtstreekse verantwoordelijkheid van de RvC.

In hoeverre staat deze IT-topman sterk in zijn schoenen, is deze persoon ‘in control’ en heeft deze persoon een sterke visie over de onzekere digitale toekomst? En niet te vergeten, wordt er ook geleverd? Allemaal cruciale vragen waar de RvC mee aan slag moet. Als commissaris kun je anno 2108 echt niet meer om de IT-topman heen!

Arnoud Klerkx is Chief Digital Officer en lid van de Raad van Bestuur van de Kramp groep. Hij is tevens digi-commissaris bij meerdere bedrijven.